jam nje gjimnazist ne qyetin e fierit,nxenes ne gjimnazim Janaq Kilica.Jemi 40 veta ne klase dhe mungojne shume karrige jo vetem te ne por ne te tere shkollen.Kemi llogaritur nr e karrigeve dhe te nxenesve dhe na del qe ne 1 karrige te ulen 3 nxenes ju lutem na ndihmoni sa me shpejt.Faleminderit per mirekuptimin!Read More →

Per cdo nivel te perfshirjes se prinderve, (shkolle, lokal dhe kombetar) mendoj se duhet: a-Ndergjegjesim per rolin dhe pergjegjesine, duke pershtatur mesazhet per cdo nivel. b-Krijim e botim i literatures per prinderit, krijimi i dhomes dhe kendit te prinderve ne shkolle, etj. c-Ngritja e kapaciteteve. Trajnim sipas specifikave te cdo aktori e niveli, krijimi dhe trajnimi I Trajnereve ne cdo rreth, pergatitja e njeManuali si udhezues per veprimtarine e perditeshme te Bordit. d-Monitorimi i tegjitha veprimtarive ndergjegjesuese e trajnuese, duke vleresuar punen hap pas hapi dhe duke dhene mendime konkrete per zgjidhje. Per cdo rast, personi i ngarkuar per veprimtarite, te kete mundesi te keshillohetRead More →

1) Regjistrimet ne Shkollat e Mesme (Gjimnazet) Po afron dita e fillimit te rregjistrimit te nxenesve qe mbaruan kete vit shkollen “ 9-vjecare”. Per gjimnazet e Tiranes prej disa vitesh ky eshte nje problem i madh, si per shkollat qe rregjistrojne dhe per nxenesit qe rregjistrohen dhe prinderit e tyre. Megjithese DAR (Drejtoria Arsimore Rajonale) ka praktikuar ndarjen e shkollave “ 9-vjecare” qe i perkasin çdo gjimnazi, kjo nuk e zgjidh problemin e rregjistrimeve te nxenesve. Shume nxenes qe banojne prane shkolles (gjimnazit) nuk mund te rregjistrohen aty nese shkolla “9-vjecare” ku ai ka mbaruar nuk i perket ndarjes se aplikuar nga DAR. Duhet tiRead More →

Status Quo Kur isha në fillore (e deri në fund të shkollës së mesme) drejtori i shkollës ishte “edhe ligj edhe maliq”. Vullneti i tij ishte ligj dhe ligji sigurisht që zbatohej ose nuk zbatohej në varësi të vullnetit të tij.Në atë kohë, duke mos njohur një realitet të dytë, mendoja se kështu ishte e thënë, se kështu (si të thuash) e kish shkruar Perëndia. Ndodhte shpesh që të xhindosesha me Perëndinë dhe përgjithësisht kam patur vlerësim shumë të ulët për aftësitë e tij organizative. Me kalimin e viteve fillova të kuptoj se ka edhe realitete të tjera të administrimit të shkollës gjetkë në PerëndimRead More →

Ndryshimet qe pasuan ngjarjet e viteve 90, shenjuan dukshem politiken dhe politikat qeverisese ne shoqeri. Disa fjale me shume se disa te tjera, u shnderruan  ne etiketen e dites, etikete e cila shpesh here shoqeronte ceshtje me nje karakter specifik. Midis fjaleve te bera popullore gjate ketyre 20 viteve te fundit,  fjale apo me saktesisht nocione si: demokraci,  tregu i lire apo transicioni, dukshem spikaste edhe decentralizimi, qe me gjasa u konvertua ne nje prej lajtmotiveve me te rendesishme te teresise se ndryshimeve, neper te cilat pritej te kalonin sektoret e shumte te shoqerise sone. Specifikisht do te doja te ndalesha ne rendesine, mundesine dhe impaktin e procesitRead More →

Ndryshimi i sistemit solli, rrjedhimisht, dhe ndryshimin e botëkuptimit të prindërve e komunitetit mbi arsimimin e edukimin. Kjo bëri që të ndryshojnë raportet e marrëdhënieve midis prindërve, por dhe midis tyre, shkollës e qeverisë. Në këto raporte morale, shoqërore, politike dhe ligjore, duhen parë dhe përgjegjësite e edukimit. Përgjegjësi që e kanë burimin në përcaktimin se kush vendos për qëllimet e edukimit dhe drejtimet e tij, për programet e tekstet mësimore, kush vendos për metodat e zbatimit të tyre apo ku dhe si, në ç’kushte do të realizohen. Në marrdhënien e krijuar duhen përcaktuar dhe rolet; cili është roli i qeverisë, i prindërve dhe komunitetit,Read More →